My Češi máme pivo prostě zakódované v genech. Rozhodně to pocítíte, když se poprvé (a vlastně i podruhé nebo potřetí) napijete z půllitru naplněného pěnivou dobrotou v některém z minipivovarů. Za kterými se vyplatí jet na výlet?
Pivovar Příšov
Obec Příšov a stejnojmenný pivovar je od Plzně coby kamenenem dohodil. Vzali si v něm do parády klasiku, takže na ležácích plzeňského typu si opravdu pochutnáte. Jedenáctku i dvanáctku zkombinujte s něčím dobrým na zub. V Příšově mají totiž kromě výborného sládka také kuchaře stejných kvalit.
Hostivar
Inspirují se tu historií, tradicí a uměním, které čeští sládci pěstují odedávna. Poctivé pivo, které vzniká, neprochází ani filtrací, ani pasterizací. K dokonalosti zdejším šestnácti druhům stačí chmel, voda, slad a různé typy kvašení.
Pivovar Beznoska
U Beznosků vaří spodně i svrchně kvašená piva už od roku 2013. Různě se obměňují, ale oblíbená klasika zůstává. Najdete tu tak české ležáky, piva typu ale, stouty i pšeničná piva. Právě pšenici s roztomilým názvem Koloušek doporučujeme všemi deseti.
Pivovar Moucha
Nováček, který se činí v areálu bývalého pivovaru Braník. Nabízí propracovaná spodně kvašená piva jedenáctku a dvanáctku, ale pracuje i na novinkách. Osvěžení z jejich dílny najdete hned v několika pražských podnicích. Nebo jej můžete zkusit přímo v Mušárně, jak říkají svému pivnímu klubu.
Bad Flash
Pivovar, kde pivo s nadšením vaří, ale to nejlepší také dováží ze zahraničí. Jeho vlastní řada momentálně čítá 7 typů piv a 3 sezónní speciály. Pochutnáte si na všech. Stačí vyrazit do jednoho ze dvou pražských barů, které Bad Flash provozuje.
Mikropivovar Malešice
Tady narazí každou chvíli něco jiného. Na deseti pípách mají produkci domácí, ale i dalších pivovarů. Sami občas přizvou sládka odjinud, který do limitované edice piva přidá zase svoje know-how. Určitě vyrazte a objednejte si na nás jedno svrchně kvašené Pale Ale 11°. Na zdraví!
Únětický pivovar
Uprostřed lesů za Prahou se vám zjeví překrásná budova Únětického pivovaru. Běžně vaří českou klasiku - ležáky 10° a 12°, ale nabídne i sezónní speciály. Na místní pivo narazíte v řadě podniků v Česku i na Slovensku a není se čemu divit. Je doladěné k dokonalosti.
Pivovar Matuška
Rodinný pivovar Matuškových najdete v obci Broumy na Křivoklátsku. Piva vaří tradičně, nefiltrují a nepasterizují, a výsledná chuť je tak autentická a osvěžující. Právě poctivost je důvod, že se tady pivo vaří už bezmála deset let. My nedáme dopustit na pivo California.
Pivovar Podlesí
Pod brdskými kopci na okraji Příbrami najdete idylický pivovar se zahrádkou. Kromě posezení nad nejlepším pivem v okolí nabízí taky lahůdky z místní kuchyně. Ochutnejte pivo APAč, které vás překvapí silnou hořce-ovocnou chutí. Desítka brdonoš zase nadchne milovníky poctivé klasiky.
Pivovar Koníček
Pivo z vojkovického podniku vás prý rozřehtá, a my se tomu nedivíme. Svoje tekuté zlato nepasterizují, což už je důvod k úsměvu na tváři pivaře. Pokud si navíc dáte Ryzáka, Vraníka nebo Grošáka ve větším množství, řehtat (se) budete dozajista.
Havířovský minipivovar
V Havířově postavili První havířovský minipivovar přímo na zelené louce. Vybudovali k němu i restauraci, kde můžete na proces vaření piva u půllitru něčeho dobrého pozorovat. Ochutnejte třeba jedenáctistupňový ležák Magdon nebo polotmavý speciál Maur.
Pivovar Jeseník
Tento rodinný podnik vznikl kvůli lásce k pivu a touze obnovit tradici v místě, kde se kdysi nacházel věhlasný pivovar. Vaří se tu klasická česká spodně kvašená piva. Nefiltrují a nepasterizují, nabídku navíc pravidelně obměňují podle toho, co mají čerstvě navařeno. A vy si pochutnáte.
Pivovar Valášek
Rodinný minipivovar navazuje na tradici dobrého piva na Valašsku. Funguje už patnáct let a místním i turistům nabízí několik typů poctivého zlatého moku, a to včetně originálních sezónních speciálů. Pokaždé tu najdete novou lahůdku.