Ochutnejte národní jídla střední Evropy
Maďarská kuchyně
Maďarské jídlo bylo odjakživa symbolem hojnosti. Národní pokrmy jsou zde ovlivněné částečně slovenskou a rakouskou kuchyní, ale promítá se do nich i kuchyně balkánská a turecká.
Základní surovinou je v Maďarsku chleba, který používají jako přílohu takřka k čemukoliv. Jí se také hodně vepřového a hovězího, u Balatonu jsou zase oblíbené ryby.
Doporučujeme ochutnat
Dejte šanci vedle ostatních lákavých dobrot i langoši. Zapomeňte na připálenou placku s kečupem, v Maďarsku vám připraví langoš, který si zamilujete. Můžete si vybrat ze spousty variant, třeba s ovčím sýrem, zelím nebo se smetanou a koprem. Mňam!
- vlastní doprava
- 3 dny / 2 noci
- bez stravy
od 2 650 Kč
za 2 osoby
- vlastní doprava
- 3 dny / 2 noci
- polopenze
od 4 550 Kč
za 2 osoby
- vlastní doprava
- 3 dny / 2 noci
- polopenze
od 4 749 Kč
za osobu
- vlastní doprava
- 3 dny / 2 noci
- polopenze
od 3 999 Kč
za 2 osoby
- autobusem
- 6 dní / 5 nocí
- polopenze
od 13 990 Kč
za osobu
Polská kuchyně
Polské národní jídlo není příliš proslavené po světě, ale díky tomu vás může příjemně překvapit. Kuchyně je rozmanitá, najdete v ní jak maso, tak i ryby, spoustu zeleniny, brambor a typického koření (zejména majoránky, kmínu či kopru).
Polská jídla jsou sytá a poctivá, a pokud máte rádi českou kuchyni, i tu polskou si určitě zamilujete.
Doporučujeme ochutnat
Polévka (neboli zupa) je grunt a v Polsku to platí dvojnásob. Poctivá polévka tu vydá za celé jídlo. Ochutnejte typický žurek, který se připravuje z masového vývaru a je doplněný cibulí, slaninou, houbami a kysanou smetanou. Často se servíruje s vejcem, podobně třeba jako krkonošské kyselo.
- vlastní doprava
- 3 dny / 2 noci
- polopenze
od 4 990 Kč
za 2 osoby
- vlastní doprava
- 2 dny / 1 noc
- snídaně v ceně
od 2 090 Kč
za 2 osoby
- vlastní doprava
- 2 dny / 1 noc
- snídaně v ceně
od 2 169 Kč
za 2 osoby
- vlastní doprava
- 2 dny / 1 noc
- polopenze
od 1 850 Kč
za osobu
- vlastní doprava
- 3 dny / 2 noci
- polopenze
od 4 499 Kč
za 2 osoby
Rakouská kuchyně
Rakouské jídlo v sobě kombinuje delikatesy habsburské monarchie s tradiční horskou kuchyní. Najdete v ní spoustu sýrů, výtečně připraveného masa (každý zná vídeňský řízek) a jako sladkou tečku vynikající dezerty. Není třeba připomínat, že z Rakouska pochází legendární Sachrův dort nebo klasický jablečný štrúdl.
Doporučujeme ochutnat
Kdepak štrúdl, ale Kaiserschmarrn, to je teprve pochoutka. Takzvaný císařský trhanec je oblíbený nejen v Rakousku, ale i německém Bavorsku. Jedná se o lehce karamelizovanou trhanou palačinku podávanou tradičně se švestkovou marmeládou nebo kompotem. Jak název napovídá, Kaiserschmarrn byl vyhlášenou lahůdkou už za Rakouska-Uherska.
- vlastní doprava
- 3 dny / 2 noci
- snídaně v ceně
od 3 800 Kč
za 2 osoby
- vlastní doprava
- 3 dny / 2 noci
- polopenze
od 6 599 Kč
za 2 osoby
- vlastní doprava
- 3 dny / 2 noci
- snídaně v ceně
od 5 899 Kč
za 2 osoby
- vlastní doprava
- 3 dny / 2 noci
- snídaně v ceně
od 3 280 Kč
za osobu
- vlastní doprava
- 4 dny / 3 noci
- polopenze
od 5 610 Kč
za osobu
Slovenská kuchyně
Slovenská kuchyně má velmi blízko k té české, ale může se navrch pochlubit skvělými sýry, zejména ovčími. Vedle toho lidé na Slovensku milují zelí a slaninu, které jsou základem mnoha pokrmů – třeba tradiční polévky kapustnica. Ve slovenském národním jídle najdete o něco méně masa a sladkých pokrmů.
Doporučujeme ochutnat
Udělejme si v tom nejdříve pořádek. Slovenské národní jídlo halušky si mnozí Češi představí se zelím a slaninou, ale ty pravé slovenské stojí na jiné surovině – sýru brynza. Verze se zelím se nazývá strapačky. Na Slovensku si však nesmíte ujít hlavně halušky s lahodnou čerstvou brynzou. Takovou totiž u nás jen tak nenajdete. :-)
- vlastní doprava
- 3 dny / 2 noci
- polopenze
od 4 130 Kč
za 2 osoby
- vlastní doprava
- 3 dny / 2 noci
- bez stravy
od 4 880 Kč
za 2 osoby
- autobusem
- 6 dní / 5 nocí
- bez stravy
od 5 790 Kč
za osobu
- vlastní doprava
- 3 dny / 2 noci
- polopenze
od 6 605 Kč
za 2 osoby
- vlastní doprava
- 3 dny / 2 noci
- polopenze
od 3 299 Kč
za 2 osoby
Gastroturistika je vaše hobby?
Tak to by vám neměl ujít ani další Skrz Tip plný delikates. Přečtěte si, jaká jídla ochutnat v jižní Evropě, tedy ve Španělsku, Itálii, Chorvatsku, Řecku a Portugalsku.