7 nápojů, které vás v zimě zahřejí
Rumy a destiláty
Rychlý vaječňák
Jako oblíbený dárek pro rodinu a přátele, ale i sladký tekutý dezert, který navodí vánoční klid. Takový je vaječný likér, za pár minut hovový:
1 slazené a 1 neslazené kondenzované mléko
1 vanilkový cukr, 4 žloutky
špetka muškátového oříšku
rum (podle chuti)
Všechny suroviny kromě rumu promixujte, směs dolijte rumem podle toho, jak chcete, aby byl vaječný koňak silný. Nejlepší je pít likér několik hodin odleželý v lednici.
Bombardino
Až dostanete chuť na hit italských sjezdovek jménem Bombardino, během 10 minut si ho zvládnete připravit i doma. Na 2 porce vám postačí:
1 dcl vaječného koňaku
0,4 dcl whisky
0,4 dcl mléka
čerstvá šlehačka na ozdobení
Koňak, whisky a mléko společně zahřejte, ale jen tak, aby se nezačala směs vařit. Ve skleničce ozdobte šlehačkou a můžete se těšit na opravdovou bombu.
Hot Toddy
Kořeněný nápoj, který o zimních večerech přijde vhod pro svou chuť, ale také v boji proti chřipce. Na 1 porci si připravte:
75 ml whisky
50 ml horké vody
1/4 citronu
25 ml citronové šťávy
25 ml medu, 1 ks skořice
Do skleničky nalijte med, přidejte horkou vodu, citronovou šťávu a po zamíchání přilijte whisky. Na dochucení do nápoje vhoďte plátek citronu a skořici.
Caffé latte Baileys
Ozvláštněte pravidelnou dávku kávy kakaovo vanilkovou příchutí Baileys a dostane se vám nápoje, který bude až příliš dobrý na to, abyste si ho vychutnávali jen o Vánocích. Na tuto 1 delikátní porci mějte po ruce:
12,5 cl mléka
2,5 cl připravené kávy espresso
2 cl Baileys Original
Do vysoké sklenice s napěněným mlékem přilijte espresso a následně caffé latte vyšperkujte lahodným likérem Baileys.
Horký štrůdl
Když se spojí hořkost a horkost, vznikne nápoj, který po příchodu z mrazivého počasí bodne. Uvidíte sami. Na 1 drink si připravte:
20 cl jablečného džusu
plátek citronu a limetky
1 ks hřebíčku a 1 ks skořice
5 cl Fernet Stock Citrus
Do skleničky vhoďte citron a limetu a zalijte je svařeným jablečným džusem, bylinným likérem a kořením.
Vína
Vánoční punč
Protože Vánoce bez punče jakoby ani neexistovaly, pro společnost o 6 osobách si přichystejte:
100 g rozinek
50 g sušených brusinek, hrušek, švestek (dle chuti)
30 ml rumu nebo griotky
1/2 l silného černého čaje
1 l červeného vína
1 citron na plátky
4 celé skořice, cukr
Sušené ovoce nechte na několik hodin naložené v rumu. Čaj, víno, citron a skořici svařte, do skleniček rozdělte naložené ovoce a přelijte nápojem.
Svařené víno
Svařák zahřeje a měkká deka a kořeněná vůně dotvoří příjemnou vánoční atmosféru. Na 2 porce si připravte:
0,5 l červeného vína
3 celé skořice, 7 ks hřebíčku
3 lžíce cukru
kůru z citronu nebo pomeranče
chuť vylepšete muškátovým květem nebo badyánem
Všechny přísady pomalu zahřívejte, ale nevařte. Během přípravy doslazujte podle chuti. Před podáváním nápoj přeceďte a pijte horký.